Τι είναι το ΑΣΕΠ;

Τι είναι το ΑΣΕΠ;
Τι είναι το ΑΣΕΠ;​

Στο παρακάτω άρθρο μπορείτε να μάθετε όλες τις αναλυτικές πληροφορίες για το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Το ΑΣΕΠ ιδρύθηκε με το Ν. 2190/1994 ως αυτόνομη αρχή με τη δυνατότητα ελέγχου της σωστής εφαρμογής των διατάξεων που οδηγούν τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

 

Επιλέξτε παρακάτω για να μάθετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την προετοιμασία των υποψηφίων του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ:

Για την εκπλήρωση της αποστολής του το Α.Σ.Ε.Π. έχει ήδη από τον ιδρυτικό του νόμο εξοπλιστεί με ειδικές εγγυήσεις ανεξαρτησίας. Τα μέλη του χαρακτηρίζονται ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί που απολαμβάνουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας. Το Α.Σ.Ε.Π. δεν υπόκειται σε εποπτεία και έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλες διοικητικές αρχές. Υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής. Ενώ οι πράξεις του δεν υπόκεινται σε ιεραρχικό έλεγχο από άποψη νομιμότητας αλλά μόνο σε δικαστικό έλεγχο. Έχει εθνική εμβέλεια δράσης και διαθέτει αρμοδιότητα κανονιστική, αρμοδιότητα ελεγκτική της νομιμότητας των πράξεων που υπάγονται στη δικαιοδοσία του και περιορισμένη κυρωτική αρμοδιότητα. Διαθέτει επίσης διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια με δικό του προϋπολογισμό.

 

Οι παραπάνω εγγυήσεις ανεξαρτησίας ενισχύθηκαν περαιτέρω με τη συνταγματική κατοχύρωση του θεσμού στο αναθεωρημένο Σύνταγμα του 2001, το οποίο κατοχύρωσε δύο οντότητες: ένα σύστημα πρόσληψης και στελέχωσης της δημόσιας διοίκησης και ταυτόχρονα έναν θεσμό που εγγυάται τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την αντικειμενικότητα του συστήματος αυτού.

 

Αναλυτικές Πληροφορίες Εξετάσεων ΑΣΕΠ:
Επιλέξτε το παρακάτω κουμπί και δείτε όλες τις πληροφορίες για τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ:

Από ποιους αποτελείται το ΑΣΕΠ;

Το Α.Σ.Ε.Π. συγκροτείται από 35 Μέλη (Πρόεδρος, 4 Αντιπρόεδροι, 30 Σύμβουλοι), οι οποίοι επιλέγονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Η Ολομέλεια, η Ελάσσων Ολομέλεια και τα 4 Τμήματα λειτουργούν ως συλλογικά όργανα με συγκεκριμένες ιεραρχημένες αρμοδιότητες στη λήψη αποφάσεων. Τα μέλη του Α.Σ.Ε.Π. είναι πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και επαγγελματικής επάρκειας. ιδιαίτερα όμως πρόσωπα που έχουν διατελέσει ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, ανώτεροι ή ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί ή υπάλληλοι, καθηγητές ΑΕΙ ή ανώτατα στελέχη δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων ή άλλων νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα. Το έργο του Συμβουλίου υποστηρίζεται ενεργά από τα υψηλών τυπικών και ουσιαστικών προσόντων στελέχη του Ειδικευμένου Επιστημονικού Προσωπικού και της Γραμματείας του Α.Σ.Ε.Π.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του ΑΣΕΠ;

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του ΑΣΕΠ;
Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του ΑΣΕΠ;

Στις κύριες αρμοδιότητες του Α.Σ.Ε.Π. περιλαμβάνονται τα εξής:

➡️ Η επιλογή του τακτικού προσωπικού του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
➡️ Ο έλεγχος των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Επίσης ο έλεγχος της απασχόλησης με σύμβαση μίσθωσης έργου που διεξάγουν φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
➡️ Διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού για εκπαιδευτικούς.
➡️ Την ευθύνη για την πληρωμή των μισθών όλου του παράνομα απασχολούμενου προσωπικού την έχουν οι αρμόδιοι.
➡️ Την επισήμανση στη Βουλή και στον Πρωθυπουργό των παραβιάσεων των περιορισμών, με βάση το άρθρο 103 παρ. Οι Κανονισμοί 2-3 χρησιμοποιούνται για την πρόσληψη συμβασιούχων.
➡️ Η κλήση από τους εκπροσώπους των υπηρεσιών και νομικών προσώπων να δώσουν οδηγίες ώστε να τηρείται ομοιόμορφα η αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ.
➡️ Η κατάταξη δημοσίων υπαλλήλων και Ν.Π.Δ.Δ. το προσωπικό βρίσκεται υπό προσεκτικό έλεγχο. Ποιος υπηρέτησε πρόσφατα με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, εμφανώς ή αφανώς.
➡️ Ο έλεγχος κατάταξης των πρωτοβάθμιων υπαλλήλων ΟΤΑ που υπηρέτησαν με σύμβαση εργασίας, φαινομενικά ή μη, για ορισμένο χρονικό διάστημα.
➡️ Η διενέργεια επιθεωρήσεων-ελέγχων από Συμβούλους-Επιθεωρητές του Α.Σ.Ε.Π. για τον έλεγχο της τήρησης των περί προσλήψεων διατάξεων. Επίσης, στο πλαίσιο της αποστολής του, το Α.Σ.Ε.Π. μπορεί να υλοποιεί έρευνες, δράσεις και έργα που σχετίζονται με τον σκοπό του και τους στρατηγικούς του στόχους.
➡️ Παράλληλα μπορεί να συμμετέχει σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα, εν όλω ή εν μέρει. Συμπεριλαμβανομένων των εθνικών πόρων ή πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από άλλους διεθνείς ή υπερεθνικούς οργανισμούς. Ακόμη και σε συγχρηματοδοτούμενα επιχειρησιακά προγράμματα.

Πηγή: asep.gr

Τα φοιτητικά φροντιστήρια αξία, προετοιμάζουν τους υποψηφίους για τις εξετάσεις, με στόχο την εισαγωγή τους στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔΑ) και για τις εξετάσεις του Γραπτού Διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2022. 

 

Πατήστε ΕΔΩ για να μάθετε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει το Φροντιστήριο μας.